2012. május 7., hétfő

John Maisel: ISTEN-E JÉZUS? 3.

JÉZUS KÉT KÉRDÉSE

            Egy nap Jézus feltett két kérdést néhány követőjé­nek: „Kinek mond engem a világ?” és „Ti kinek mondtok engem?”
            Ez a két kérdés a kiindulópontunk. Először is, ki­nek mondja a világ Jézus Krisztust? Ha már megvizs­gálták Jézus Krisztus személyét, valószínűleg egyetér­tenek a legtöbb gondolkodó emberrel abban, hogy Jé­zus a legegyedülállóbb személyiség, akit a világ vala­ha ismert. Jézus nem csak egy a nagy emberek kö­zött: Ő a legnagyobb ember, aki valaha élt. Minél többet tanulmányozzuk az életét, annál nagyobb hatás­sal van ránk. Még ateisták és szkeptikusok is elisme­rik Jézus egyedülálló voltát. Hallgassák meg, mit mondtak a világ szkeptikusai Jézusról és a történe­lemben játszott páratlan szerepéről.
            Renan, a francia gondolkodó és ateista mondta: „Bármilyen meglepetéseket hoz is a jövő, egy dolog biztos: Jézust senki sem fogja felülmúlni.”
            Rousseau, egy másik francia gondolkodó összeha­sonlította Jézust Szókratésszel, s ezt mondta: „Ha Szókratész élete és halála egy bölcs élete és halála volt, akkor Jézus élete és halála egy Istené.”
            Napóleon mondta: „Én ismerem az embereket, de Jézus Krisztus nem pusztán ember volt.”
            Lord Byron, az angol költő - aki igazán nem val­lott magáénak keresztény elveket, s aki huszonhat évesen halt meg, mert életét csak az önző élvezetek­nek élte - ezt mondta Jézusról: „Ha valaha egy ember Isten volt, vagy Isten egy ember, Jézus mindkettő volt.”
            Nemrégiben egy író így írta le Jézus hatását: „Nemcsak közel járok az igazsághoz, hanem az igazat állítom, amikor azt mondom, hogy minden hadsereg, mely valaha menetelt, minden hajóhad, melyet valaha építettek, minden parlament, mely valaha ülésezett, és minden király, aki valaha uralkodott, együttvéve sem volt olyan nagy hatással az ember életére ezen a Föl­dön, mint egyetlen egy élet, a názáreti Jézusé.”
            Jézus Krisztust tehát a szkeptikusok és azok, akik ismerték életét, a valaha élt legegyedülállóbb sze­mélynek tartják.
            Ne feledjék a kérdésünket: „Kinek mondja Jézus Krisztust a világ?” Néhány ember azt mondja, hogy Jézus csak legenda vagy mítosz volt, hogy valójában sohasem létezett.
Philip Schaff, a történész mondta: „Jézus Krisztus , bizonyossága olyan biztos, mint az én személyazonos­ságom.”
            Dr. F. F. Bruce mondta: „Néhány ember eljátszik Krisztus mítoszával, legendájával, eszményképével; akik így tesznek, nem történeti kutatás alapján teszik ezt!”
Még világi történeti források is - mint például Cor­nelius Tacitus, az első századbeli római történetíró ­ részletesen beszámolnak Jézus személyéről.
            Flavius Josephus, az ismert első századbeli zsidó történetíró beszámol Jézus életéről, haláláról és arról, hogyan járt-kelt hirdetve, hogy ő a Messiás, és tett nagy dolgokat.
            H. G. Wells, a szkeptikus, Történelmi áttekintés című művében több mint húsz oldalt szentel Jézus Krisztus­nak, történelmi szempontból bizonyítva életét és halálát.
      Persze a Bibliában négy különböző, részletes beszámolót találunk Krisztus életéről. Tudatában vagyok annak, hogy sok ember megkérdőjelezi a Biblia történeti megbízhatóságát, de ismételten vigyáznunk kell az olyan megjegyzésekkel, melyek nem gondos kutatásra alapozottak. Ami azt illeti, a négy evangélium megbízhatóságára több világi bizonyíték van, mint bármely más klasszikus irodalmi műére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése