2015. január 5., hétfő

Aliansz Imahét 2015 - Január 5. hétfő

“Szenteltessék meg a te neved…” (Mát 6, 9b)

Olvasmányok: Zsolt. 8:1-10; Zsolt. 19:1-14


Amikor imádkozunk, Jézus megtanít bennünket dicsőíteni az Atyát. Az egész univerzumban egyedül Ő méltó arra, hogy dicsőítsék. Életünk minden területén övé kell legyen az elsőbbség, így természetesen a vele való mély közösség átélésének ideje alatt is. Egy kortárs teológus fogalmazott így: “az imádság ne váljon olyan szokássá, amely során csak úgy futólag veszünk tudomást Istenről, hanem hadd nyisson utat tágabb dimenzióknak, mint a hódolat, csodálat, elismerés, tisztelet, és imádat.” Atyánk ezért teremtette a világot. Hasonlóan a megváltás egész műve is úgy lett megtervezve, hogy Istent dicsőségét szolgálja (Róm. 11,33-36; Ef. 1,4-6). Ha valaki egy másik személynek vagy más tárgynak ad dicsőséget, az csorbítja azt, ami egyedül Istent illeti meg.

Megszentelni Isten nevét azt jelenti, hogy „elkülöníteni azt, ami szent és különleges”. Emlékezzünk, hogy az Ószövetségben Isten neve végtelenül magasabb, mint az ő címei vagy megszólításai. A neve képviseli (reprezentálja) mindazt, ami ő. Visszatükrözi a karakterét, a tervét, akaratát és hatalmát. Mózes tapasztalatából például azt olvassuk:

„Ekkor leszállt felhőben az ÚR, odaállt mellé, és kimondta az ÚR nevet. Elvonult előtte az ÚR, és így mondta azt ki: Az ÚR, az ÚR irgalmas és kegyelmes Isten! Türelme hosszú, szeretete és hűsége nagy! Megtartja szeretetét ezer ízig, megbocsátja a bűnt, a hitszegést és vétket. Bár nem hagyja egészen büntetés nélkül, hanem megbünteti az atyák bűnéért a fiakat és a fiak fiait harmad- és negyed ízig” (II.Móz. 34:5-7). Az Isten itt felsorolt tulajdonságai a 6. és 7. versben megfelelnek az 5. versben szereplő ÚR NEVÉNEK. Isten NEVE olyan jelentéssel is bír, mint az ő „hírneve” (Zsolt. 23,2; Ézs. 48,9). Tehát a Miatyánk elején Jézus Krisztus azt tanítja, hogy dicsőítsük Istent önmagáért. Ennek a dicsőítésnek ki kell fejeznie meggyőződésünket, hogy a mi Atyánk különbözik mindenki mástól, kiválóságában, szentségében, szeretetében és kegyelmében. Nekünk, keresztényeknek ez ad lehetőséget arra, hogy megvizsgáljuk életünk minden részét, akár közismert dolgainkról, akár privát életünkről legyen szó, és kegyelmet kérjünk, hogy dicsőíthessük őt minden módon.

Itt pedig szükséges az őszinteség, hogy megvizsgáljuk motivációinkat, hogy miért is tesszük azt, amit teszünk. Van-e bennünk növekvő vágy arra, hogy neki adjunk dicsőséget kivétel nélkül mindenben? Ha nem, akkor ez azt jelenti, hogy Atyánk neve nem szentelődött meg bennünk, hanem profán maradt. Ez volt Dániel szívügye. Megvallotta az Isten népének bűnét és kérte Istent, hogy bocsásson meg, és állítsa helyre őket, mert az Isten nevének tisztelete volt a tét (Dán. 9,17-19).

Megszentelni Isten nevét gyakorlatilag jelenti, hogy bizonyságot teszünk arról, amit tett és dicsőítjük őt, ez a mi mély hálánk és őszinte elismerésünk jele (Zsolt. 34,1-3). Ez azt jelenti, hogy Istennek megadjuk azt, amit érdemel, direkt, amikor kifejezzük dicséretünket és magasztalásunkat, és indirekt módon, amikor hirdetjük másoknak, hogy mit tett értünk. Azzal is megszenteljük az ő nevét, ha akarata szerint járunk. Számunkra, keresztények számára az engedetlenség egyenlő azzal, hogy hiábavalóvá tesszük az ő nevét. Habár Úrnak szólítjuk, mégsem követjük, mintha nem lenne méltó erre a megszólításra (Mt. 7,21).

Végül, megszentelni Isten nevét azt jelenti, hogy másokat is hozzá vonzok, ahogy odaszentelem életem, hogy világítsak, hogy lássák jó cselekedeteimet és dicsőítsék mennyei Atyámat (Mt. 5,16).

A nap igeverse:

Áldom az URat mindenkor, állandóan őt dicséri szám. Az ÚRral dicsekszik lelkem. Hallják ezt az alázatosak, és örülnek. Hirdessétek velem az ÚR nagyságát, magasztaljuk együtt az ő nevét! Az ÚRhoz folyamodtam, és ő meghallgatott, megmentett mindattól, amitől rettegtem (Zsolt.34,2-5)

Imatémák:
  • Imádkozzunk, hogy a mi Atyánk neve megszenteltessék mindenütt a földön!
  • Imádkozzunk a Gyülekezet bizonyságtételéért az egész világon, hogy ki tudjuk ábrázolni a Szent Isten dicsőségét!
  • Imádkozzunk, különösen azért, hogy a mi életünkben megszentelődjön az Úr neve, hogy hozzá méltó módon élhessünk!





Forrás: www.aliansz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése