2015. január 10., szombat

Aliansz Imahét 2015 - Január 10. szombat

„Ne vigyél minket a kísértésbe...” (Mt. 6, 13/a)

Olvasmányok: I Móz. 39:1-23; Mt. 4:1-10


Mai témánk egy nagyon fontos lelki szükségletről szól, ez pedig a szellemi védettségünkért való imádkozás.

Embervoltunkból fakadóan, nap mint nap különböző kihívásokkal és kísértésekkel küzdünk, sokszor nagyon nehéz helyzeteken megyünk keresztül. Nincs kivétel, Isten gyermekei sincsenek felmentve ez alól. Erre a küzdelemre a Szentírásban számos példát olvashatunk. Ősszüleink, Ádám és Éva kísértésbe estek az Éden-kertben. Egyiptomban, a fiatal József számára, Potifárnak, a fáraó egyik főemberének felesége jelentett kísértést. Jób pedig, akiről azt mondja az ige, hogy „feddhetetlen és becsületes ember volt, félte az Istent, és kerülte a rosszat”, testileg-lelkileg szenvedett a szörnyű próbatétel alatt, ahogy a Sátán keze ránehezedett. Jézus, az Isten-ember, nyilvános működésének megkezdése előtt, amikor 40 napig a pusztában tartózkodott, szintén kísértéseket kellett átélnie.

Időről időre körülvesznek olyan helyzetek, amelyek kísértést jelentenek számunkra. Csodálkozhatunk, hogy Atyánk miért engedi meg, hogy a gyermekeinek, ilyen körülmények között kelljen élniük, és miért van az, hogy némelyek a kísértésnek nem tudnak ellenállni. Emlékezzünk arra, hogy maga az Atya nem kísért senkit sem (Jak. 1,13), mégis megengedi azt, hogy a gyermekei, próbákon, kihívásokon menjenek át, melyek gyakran nagyon nehezek, ahogy a fenti példákban is láttuk. Sokszor ezek a kísértések akkor jönnek, mikor egyedül vagyunk, és sebezhetőek vagyunk. Az Ószövetségben, József az egy jó példa erre. Potifár felesége mindent gondosan kitervelt és előkészített. Akkor vitte véghez a kísértést, amikor az egész személyzetet külső munkákkal bízták meg, s egyedül József maradt a házban, a benti feladatok elvégzésére. Az asszony azért állította fel a csapdát, mert Józsefet, a jóképű, fiatal férfit mindenáron az ágyába akarta csalni. Az ördög alattomos. Tudja, hogyan kell csapdába csalni és megfogni az áldozatot. Jézust is akkor támadta meg, amikor a leginkább sebezhető volt, a 40 napos böjtölés után. A Sátán, olyan felületeket választott a kísértéshez, mint a testi szükségletek kielégítését, a szem kívánságának beteljesítését, a saját én büszkeségének felülemelkedését. De József is és Jézus is győzött a kísértések felett, mert mindenekfelett a Mennyei Atyához ragaszkodtak és az Ő akaratát keresték és élték meg.

Amikor tehát újra és újra felmerül a kérdés: - Miért engedi Isten az ő drága gyermekeit kísértésbe esni? - Akkor beláthatjuk, hogy Istennek nagyon is jó oka van arra, hogy ezeket megengedje az életünkben. (Jak. 1,2-3) Nem azért történnek mindezek, mert Isten pillanatnyilag kilépett a helyzetből vagy passzív szemlélővé vált. Most is ugyanaz a változhatatlan Isten. Mindenütt jelen van, és mindent tud. Semmi sem kerüli el a figyelmét. Sőt, Isten hatalmasabb minden nehéz körülménynél. Megígérte, hogy nem fogja megengedni, hogy erőnkön felüli kísértés érjen bennünket. (I.Kor.10,13). Amikor így imádkozunk: „ne vigyél minket a kísértésbe”, egyszerűen elismerjük saját gyengeségünket és törékenységünket és megerősítjük Istentől való totális függésünket, és kérjük, hogy védjen meg bármilyen bűntől a kísértés idején.

A nap igeverse:

„Senki se mondja, amikor kísértésbe jut: az Isten kísért engem, mert az Isten a gonosztól nem kísérthető, és ő maga sem kísért senkit a gonosszal. Mert mindenki saját kívánságától vonzva és csalogatva esik kísértésbe. Azután a kívánság megfoganva bűnt szül, a bűn pedig kiteljesedve halált nemz.” (Jak. 1:13-15)

Imatémák:
  • „És monda az Úr: Ímé van hely én nálam; állj a kősziklára.” (2 Mózes 33, 21) Imádkozzunk azért, hogy minden helyzetben tudjuk és felismerjük, hogy csak Isten a Szabadító, és hozzá mindig, minden helyzetben bizalommal mehetünk, mert van hely számunkra Nála!
  • „Tarts meg engemet, mint szemed fényét; szárnyaid árnyékába rejts el engem !” ( Zsoltárok 17, 8) Imádkozzunk Istentől jövő védelméért, Benne való elrejtettségért!
  • „Minden forrásaink Tebenned vannak!” (Zsoltárok 87, 7) Kérjünk erőt, a szent életre, a bűnnel szemben való ellenállásra, az Úr igéje melletti kiállásra!
  • „Engedelmeskedjetek az Istennek; álljatok ellene az ördögnek - és az megfut előletek!” (Jakab 4, 7) Imádkozzunk azért, hogy az adott szituációban, amikor ott a kísértés, Istennek engedjünk, ellenálljunk a bűnnek, és kiszabaduljunk a Sátán csapdájából!
  • „Végezetre, atyámfiai, legyetek erősek az Úrban, és az ő hatalmas erejében!” (Efezus 6, 10) Ő a mindenható Isten, Ő a golgotai győztes. Vele mi is győzelemre juthatunk. Imádkozzunk, hogy Benne bízzunk és tartsunk ki mindvégig!






Forrás: www.aliansz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése