2017. január 9., hétfő

Aliansz imahét - Egyedül a Szentírás által: az Alap, amire építünk

„Akkor megnyitotta értelmüket, hogy értsék az Írásokat, és így szólt nekik: „Így van megírva: a Krisztusnak szenvednie kell, de a harmadik napon fel kell támadnia a halottak közül, és hirdetni kell az ő nevében a megtérést és a bűnbocsánatot minden nép között, Jeruzsálemtől kezdve. Ti vagytok erre a tanúk.” (Lukács 24,45-48)

További igeszakasz: 2Timóteus 3,16

 Isten Igéjének a középpontjában Krisztus van és Ő az, aki kijelenti az Igét nekünk.
 Halálból való feltámadása után Jézus két tanítványával találkozik az Emmausba vezető úton. Jézus az Írásokból elmagyarázza nekik, hogy miért kellett a Messiásnak, szenvednie, meghalnia majd újból életre kelnie. Az egész Biblia tele van Jézusra mutató utalásokkal, melyek Krisztus eljöveteléről tanúskodnak, hitet ébresztve mindazokban, akik olvassák, ill. hallják.
 Könnyen megfeledkezünk arról, milyen nagy kiváltság is az, hogy saját anyanyelvünkön elérhető számunkra a Biblia. Hiszen sokan vannak még, akik számára a Biblia nem hozzáférhető, vagy nem tudják elolvasni. Amikor a Bibliát először fordítják le egy nyelvre, nagyon-nagy örömöt tud hozni a helyi embereknek! Törökországban tapasztaltam meg azt, hogyan tud egy másik nyelv új perspektívát nyitni Isten Igéjére, a másik kultúra képi világa által. A következő mondat egy bibliai igeszakasz török fordításának tükörfordítása: „Ma, ha az ő szavát halljátok, ne engedjétek, hogy bőrkeményedés nőjön a szíveteken!” (Zsid 3,15) Meglehetősen szemléletes leírás: hogy bőrkeményedés nőjön a szíveteken... Arra figyelmeztet minket, milyen veszélyes ha nem figyelünk a Bibia üzenetére és bezárjuk a szívünket Isten Igéje előtt. Óva int attól, hogy engedetlenek legyünk a Szentírásnak és lebecsüljünk bizonyos igeszakaszokat, azzal, hogy azok már nem számítanak és idejétmúltak egy modern társadalomban.
 Évekkel ezelőtt egy indiai teológus azt állította, hogy amióta megtanultuk, hogy hogyan olvassuk a Bibliát, elfelejtettük, hogyan figyeljünk oda Isten szavára. Azt mondta: „Amikor a Bibliát olvasom, a szemem mindig a Szentírás fölött van. Amikor azonban Isten szavára figyelek, akkor saját magamat az Ige alá kell helyeznem.” Bízhatunk Isten szavában. A Biblián alapuló igehirdetés hitet ébreszt, mert a hit hallásból van és a hallott dolgok megértéséből (ld.: Róm 10,17).

Imatémák:

Köszönjük:

 hogy a Biblia már olyan sok nyelvre le van fordítva
 azokat az igehirdetőket, akik Krisztust teszik üzenetük középpontjába és így hitet ébresztenek
 azokat a dicsőítő énekeket, amik bibliai igeverseken alapulnak

Kérünk bocsásd meg:

 hogy volt idő, amikor nem figyeltünk oda Isten szavára; amikor nem az Ige volt egyházunk alapja

Könyörgünk:

 azért, hogy a Bibliát egyre több nyelvre sikerüljön lefordítani
 azért, hogy Isten Igéje hirdettessen a gyülekezeteinkben és hogy odafigyeljenek rá a testvérek
 azért, hogy tanuljunk meg több igeverset fejből

Detlef Garbens, Sinsheim

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése