2012. december 2., vasárnap

Advent

Ma kezdődik az adventi <ADVENT (latin adventus) = “megérkezés,eljövetel”. Az uralkodó ünnepélyes megérkezése. A kereszténységben: Jézus Krisztus megérkezése, illetve eljövetele. A karácsony -Krisztus születésének ünnepe- előtti négyhetes időszak neve.> időszak, amely Krisztus születésének ünnepéig, karácsonyig a várakozásra és a bűnbánatra szólítja a híveket. A templomokban országszerte advent első vasárnapjának liturgiáját tartják, és meggyújtják a koszorúk első gyertyáit.




Az adventi készület hagyománya a 4. században alakult ki, amikor a vízkeresztkor tartott keresztelések előtt háromhetes előkészületi időt tartottak. Az 5. században ez a várakozás átalakult: már a karácsonyra, Krisztus megszületésére <Az “első advent”, azaz Krisztus születése az Újszövetségben (Máté, Márk, Lukács és János evangéliumában) van leírva.> készültek lelkileg a keresztények az ünnepet megelőző hat héten keresztül, ebből lett végül a négy vasárnapot átívelő adventi időszak.
Az adventi várakozás során nem csupán Krisztus születésére, hanem utolsó eljövetelére <A “második advent” Krisztus megígért második eljövetelét jelenti. (János 14:3, Lukács 12:45, 2Péter 3:3-4, 1Thesszalonika 3:13, Jakab 5:7)> is készülődnek a hívek, ez főleg a bűnbánat, a böjt, valamint a lelki és tettekben megnyilvánuló jó cselekedetekben ölt testet. Az adventi koszorún megjelenő lila szín is a bűnbánatot szimbolizálja, amelyet megtör a harmadik vasárnap rózsaszín gyertyával jelzett, örömre való utalása.

Adventi hírnök: friss fenyőág,
Lobog az első gyertyaláng!
Karácsonyt várva lázban a föld,
Isteni gyermeket köszönt.
Ujjong a szívünk, dalra gyúl,
Nincs már messze az Úr!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése